уторак, 23. септембар 2014.

Saopštenje za medije Studentskog fronta


Studentski front će 1. 10. 2014. godine održati studentski zbor na Filološkom fakultetu u Beogradu sa početkom u 14h u sali 11, na kome će se doneti odluke o protestnim aktivnostima koje će početi od 2. 10. 2014, a povodom izmena Zakona o obrazovanju. Studentski front će insistirati na jedinstvu svih studentskih organizacija i studenata, a u tom duhu će biti upućen poziv SKONUS-u oko dogovora oko zajedničkog delovanja po ovom pitanju.

Pozivamo studentske organizacije na odgovornost u borbi za materijalne interese studenata. Ne smemo dozvoliti razjedinjenost studenata, kao i da karijerističke pretenzije pojedinih studentskih predstavnika ugroze ciljeve i interes studenata. Studentski front će Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predati kratkoročne i dugoročne zahteve.

Naši kratkoročni zahtevi su:

 Tražimo da broj obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/2015. bude 6 (šest);

 Studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno

2011/2012. godine zadržavaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je i do sada bila praksa;

Da se svim studentima produži rok za završetak studija, kao što je bilo predviđeno u nacrtu Zakona o visokom obrazovanju, što se posebno odnosi na generaciju upisanu 2006. godine;

 Svi studenti upisani 2012/2013, i nakon toga, takođe, zadržavaju pravo na finansiranje iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao i do sada;

 Protiv smanjenja kvote upisa na master studije u 2014/2015.

Naši dugoročni zahtevi su:

 Početak rada na izradi novog Zakona o visokom obrazovanju sa aktivnim učešćem istinskih studentskih predstavnika u radnoj grupi koja bi radila na izradi tog Zakona; - Studentski front i dalje insistira na zakonu koji bi podrazumevao potpuno besplatno visoko obrazovanje, finansirano iz budžeta Vlade republike Srbije.

- Studentski front insistira i na reformi sistema studentskog predstavništva, koje podrazumeva uvođenje studentskih zborova, i delegatskog sistema sa predstavnicima koje delegira zbor i koji su smenjivi u svakom trenutku.

 Početak rada na pronalaženju dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva sa aktivnim učešćem delegiranih studentskih predstavnika u radnoj grupi koja bi se bavila time.

Mora se, konačno, prekinuti sa praksom novih nameta i udara na studente u vreme ispitnih rokova. Ispitne obaveze nas neće sprečiti da kažemo odlučno ‘Ne!’ nastavku pljačke nad studentima.

Do sada su u potpunosti ignorisali veći broj naših peticija, do sada su bez ikakve konsultacije sa studentima donosili izmene zakona u sred ispitnog roka, bez ikakvih infomacija, dosta je takve prakse! Stoga, će sada morati da se suoče sa studentskim nezadovoljstvom lice u lice.

Ujedinjeni ćemo pobediti. Dosta je bilo pljačke! Mi smo studenti, nismo klijenti! Studentski front.

Нема коментара:

Постави коментар