среда, 4. децембар 2013.

STUDENTSKI CENTAR PLJAČKA AKADEMCE


Studentski front (SF) najoštrije osuđuje skandaloznu odluku Studentskog centra da pojača kontrolu u studentskim menzama kako bi na taj način sprečio veliki broj siromašnih studenata da se hrani. Pored te bestidne i drske odluke, Studentski centar je pokrenuo i kampanju oduzimanja kartica za ishranu. Zapravo, o čemu se ovde radi?

Veliki broj studenta je prinuđen da se hrani skromnom hranom u studentskim menzama, koja se iz godine u godinu, iz meseca u mesec pogoršava. Studenti su prinuđeni da se hrane u menzama, jer potiču iz siromašnih porodica. Kako je odnos cene ishrane između budžetskih i samofinasirajućih studenata skoro 1 : 4, veliki broj samofinasirajućih studenata pozajmljuje karticu od budžetskih kako bi se na taj način prehranio.

Studentskom centru takva situacija ne odgovara, jer je njenom rukovodstvu u interesu da se što više studenata prebaci na “ekonomsku” cenu koju plaćaju samofinasirajući studenti kako bi se i ta institucija okoristila u pljačkanju studenata. Stoga je uprava Studentskog centra uvela bahatu kontrolu na samom ulazu i počela da otima kartice studentima, sa obrazloženjem da ta institucija navodno ne može da dozvoli da se samofinasirajući studenti hrane na račun budžetskih jer para za to nema. Taj njihov argument je obična laž, jer su budžetske kartice subvencionisane od strane države. Drugi bezobrazluk Studentskog centra je odluka da poveća cene usluga u menzama za 30 odsto, a taj bezobrazluk je još veći kada se u obzir uzme činjenica da je Vlada ove godine povećala subvencije za 30 odsto.

Dakle, Studentski centar u uslovima ekonomske krize za koju studenti, deca iz radničkih porodica nisu kriva diže cene usluga u menzama i pored povećanih subvencija i vrši teror nad siromašnim studentima koji u uslovima kapitalističke krize i povećanja cena u menzama moraju da se dovijaju kako bi se prehranili. Umesto da im pomogne Studentski centar putem kontrolora vrši represiju nad njima. Revoltirani studenti su odlučili da krenu u rešenje problema. Članovi Studentskog fronta su od prvog dana uzeli učešće u borbi i među onim studentskim aktivistima su koji su inicirali rešenja kako bi se prevazišao problem u kome se nalaze siromašne kolege. Progresivni studenti su izašli sa četiri konkretna predloga pred rukovodstvo Studentskog centra, a oni su sledeći:

1. Da se ukine kontrola i vrate oduzete kartice studentima

2. Da budžetski studenti imaju pravo da ustupe karticu samofinasirajućim studentima

3. Da se povuče odluka o povećanju cena u menzama

4. Poboljšanje kvaliteta ishrane.

Progresivni studenti su dali rok do petka 6. decembra da se problem reši, odnosno da se njihovi zahtevi usliše. Ako do toga ne dođe, borba za prava siromašnih studenata za pristojnu ishranu će se radikalizovati.

Studentski front Beograd, 4.decembar 2013. godine

Нема коментара:

Постави коментар