петак, 27. децембар 2013.

FAŠISTIČKI PROPIS MINISTARSTVA


Влада Републике Србије наставља са отвореним нападима на сиромшне студенте! У циљу спровођења политике уништавање високошколског образовања у Србији, Министраство просвете, науке и технолошког развоја повукло је најсрамнији потез у модерној историји Србије. Пропис који је раван фашистичком режиму, нацистичке Немачке и Италије. Ударила је на студенте из осетљивих друштвених група, тј. студенте са инвалидитетом! Влада Републике Србије је у циљу спровођења мера штедње одлучила да штеди новац на онима којима је тај новац неопходан. Од планираних 100 студентских стипендија намењеним студентима са инвалидитетом, Министарство ће исплатити само 6 стипендија!

Студенти са инвалидитетом суочавају се са разним проблемима током школовања. Проблеми су углавном финансијске природе. С обзиром да већина студената долази из породица са скромнијим примањима, стипендије представљају значајну помоћ у њиховом издржавању, тим новцем плаћају станарину и исхрану, да не помињемо новац који морају да дају на име здравствених трошкова, а које здравствено осигурање не покрива. Нико и не мисли кроз шта све пролазе родитељи тих студената и са каквим се проблемима суочавају од њиховог рођења. Овакав потез представља пљување у лице тим људима који порезом плаћају министре и посланике. Овом потезом Влада Републике Србије је јасно ставила до знања да за студенте са инвалидитетом нема места на факултетима у Србији, и тако индиректно осталим особама са инвалидитетом да ни за њих нема места у новој ‘’Европској Србији’’ Влада нам ставља до знања да ће сиромашни морати да изнесу терет кризе, док су још једном платили свој повлашћени положај финансирањем владајућих странака.

Систем у коме се дешавају овакве ствари није систем који је усмерен на добробит свих, већ на добробит појединаца. То је систем коме је време да буде замењен бољим и хуманијим друштвом. Студентски фронт се најоштрије противи овом потезу Министарства. Нећемо дозволити нове нападе на студентски стандард. Нећемо дозволити фашистичке прописе на нашим факултетима. Штедите на богатима, а не на особама са посебним потребама! Позивамо све прогресивне студенте да дигну свој глас против "Болоње" и против ускраћивања помоћи нашим здравствено угроженим колегама. Овог пута отишли су предалеко и неће се зауставити уколико их ми не зауставимо.

НЕ БОЛОЊА, ВЕЋ ХАВАНА! ОБРАЗОВАЊЕ И ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА СВИМА!

ЗА ЈАВНО ФИНАНСИРАНО, БЕСПЛАТНО ОБРАЗОВАЊЕ!

Нема коментара:

Постави коментар