субота, 15. март 2014.

PROTEST UPOZORENJA POSLAO JASNU PORUKU


Studentski front je 12. 03. 2014. organizovao protest upozorenja, simboličnom akcijom blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu, a povod je bila najava Senata UB da će povećati školarine za 10% na 13 fakulteta. Predstavnici Studentskog fronta i progresivnih studenata su preneli jasnu poruku javnosti, a ujedno su i najavli aktivnosti koje će uslediti u narednom periodu. Aktivisti Studentskog fronta su istakli beskompromisan stav povodom povećanja školarina i upozorili instituciju koja ima nameru da dodatno pljačka studente da ćemo svakako radikalizovati naše proteste u slučaju da donesu takvu odluku. Pominjali smo ranije, da Senat BU najavu o dodatnom pljačkanju studenata pravda uvođenjem solidarnog poreza. To je jedna obična laž, jer podsećanja radi, prošle godine nije bilo solidarnog poreza a imali su isti plan, ali progresivni studenti, predvođeni Studentskim frontom su ih sprečili u njihovoj nameri.

Ovom akcijom, aktivisti Studentskog fronta su primorali rektora i prorektora BU na pregovore. Oni su istakli da je Ministrastvo prosvete krivo za takvo stanje, a da načelno podržavaju naše zahteve. Mi smo ih podsetili da se Ministarstvo prosvete protivi povećanju školarina, a da su oni ti koji su najavili poskupljenje, da je to u njihovoj nadležnosti. Stoga, mi smo upravo blokirali instituciju koja pljačka i poručili smo im jasnu poruku, ako povećaju školarine da će to biti dodatni nameti za ogromnu većinu siromašnih studenata, a da će protesti tom prilikom svakako biti radikalniji. Takođe, smo im poručili da je Studentski front spreman da ih podrži u borbi protiv proimperijalističke vlade u Srbiji, koja je po nalogu lihvarske institucije imperijalizma MMF-a uvela solidarni porez, kao i to da nas podrže u kampanji za protiv Bolonjske deklaracija – za javno finasirano i besplatno obrazovanje, čime bi ispunili svoju profesorsku etiku podučavanja budućih generacija, ali da ih nikako nećemo podržati u daljoj pljački studenata.

Na konferenciji za štampu koja je održana sledećeg dana protesta, članovi sekretarijata Studentskog fronta su najavili kampanju protiv Bolonjske deklaracije – za javno finasirano i besplatno obrazovanje. Naši predstavnici su istakli da će povodom te kampanje na nivou čitave Srbije otpočeti akciju sakupljanja 10.000 potpisa podrške na svim Univerzitetima u Srbiji i da će te potpise predati krajem prolećnog semestra, a dati rok Ministarstvu prosvete da ispuni rok do 20 septembra – u protivnom 1. 10. 2014. ćemo otpočeti sa velikim protestima. Kampanju će pratiti niz manifestacija, a u njoj će biti pozvani da učestvuju sve progresivne organizacije, studenti pojedinci, profesori, roditelji, radnici, seljaci... Zahtevi će se odnositi i na reformu studentskog predstavljanja i formiranje studentskih organizacija. Zahtevaćemo da se uvede delegatski sistem, koji će zameniti današnji izborni u kojem učestvuje manje od 1% studenata. Zalagaćemo se da se delegati biraju javno na zborovima studenata, a da ukoliko rade protiv njihovih interesa mogu biti smenjivi u svakom trenutku. Zahtevaćemo da bude dovoljno 10 potpisa za osnivanje studentske organizacije na fakultetu, koja neće smeti da u svom programu i statutu ima diskriminatorski karakter prema bilo kome, za razliku od sadašnje diskriminatorske odredbe, koja nalaže studentima, koji žele da se organizuju zavise od volje Saveta fakulteta, a ukoliku im isti odobri registraciju (zavisi od samovolje pojedinaca koji gledaju šta im odgovara) onda moraju da svoju organizaciju registruju kao nevladinu, što iziskuje dodatne troškove i pljačku koja onemoguićava progresivnim studentima da se organizuju.

Naši predstavnici su najavili da će 4. aprila na dan studenata zahtevati od Ministarstva prosevete da zabtrani rad fašističkoj organizaciji ORNAS, čiji je član upravo ubio mučki Žarka Marinovića, studenta pravnog fakulteta koji se pre Drugog svetskog rata borio upravo za materijalne interese studenta, kao i mi danas. Povodom izbora, Studentski front je izneo stav da mi pozivamo građane na bojkot izbora, jer nijedna opcija koja se kandidovala na izborima se ne zalaže za studentske i radničke interese, već se sve zalažu za interese onih koji pljačkaju studente i radnike. Nakon održane konferencije za štampu protest upozorenja je završen!

Borba se nastavlja! Studenti, a ne klijenti! Znanje nije roba!

Sekretarijat Studentskog fronta, Beograd 16. 04. 2014.

Нема коментара:

Постави коментар