уторак, 4. март 2014.

SENAT UB, SKONUS I UNIVERZITETSKI PARLAMENT PROTIV STUDENATA


Sramna odluka Senata Univerziteta u Beogradu da na desetak fakulteta poveća školarine za 10% je ništa drugo nego obračun sa ogromnom većinom studenata, koja potiču iz siromašnih porodica. Senat UB ovaj čin pljačke opravdava uvođenjem solidarnog poreza. Umesto da se Senat UB pobuni protiv proimperijalističke Vlade u Srbiji, koja je po nalogu MMF-a steže kaiš oko naroda Srbije, oni idu linijom manjeg otpora misleći da će problem smanjivanja plata rešiti tako što će dodatno pljačkati siromašne studente. Podsetimo da fakulteti pljačkaju studente ne samo za školarine, već i za razne takse kao što su: prijave ispita, upis godine, izrada diplome, kupovina knjiga... Ta činjenica nam jasno pokazuje da danas ne postoje budžetski studenti, jer nijedan student nije oslobođen nameta koji fakulteti proizvoljno nameću. Svakom studentu je jasno da je solidarni porez samo povod da se školarine, koje su ionako preskupe, povećaju i na taj način studenti dodatno opljačkaju.

Vratimo li se godinu dana unazad, setićemo se da je Senat UB, bez obzira na preporuku Ministarstva prosvete da se školarine ne povećavaju, samoinicijativno, bez ikakvih konsultacija i rasprava, nameravao da poveća školarine. U toj nameri su ga omeli predstavnici progresivnih studenata, koji su, predvođeni Studentskim frontom, a podržani od strane levih sindikata u Srbiji, blokirali rektorat i na taj način sprečili Senat UB da poveća školarine. Slična situacija se događa ove godine. Ministarstvo prosvete se protivi povećanju školarina, dok Senat UB namerava da ih poveća.

SKONUS i Univerzitetski parlament su, kako onda, tako i sada, nemi posmatrači. Oni kao po običaju, preko buržoaskih medija koji su im naklonjeni, imaju za cilj da zamajavaju studente sa pričama o protestima, ako Ministarstvo prosvete ili Senat UB ne ispune njihove zahteve. Onda preko tih istih medija koji ih promovišu objave “pobedu”, koja im postaje pokriće da nema razloga za protest, a u praksi studenti njihovim „pobedama“ imaju sve gore i gore uslove studiranja. Ovoga puta preko medija opet navodno prete nekim protestima, ako dođe do povećanja školarina, samo što ovoga puta navodno neće da izađu na proteste, jer je predizborna kampanja pa ne bi želeli da ih neko prisvaja. Kakvo bedno opravdanje!

Poslednjih godina, tačnije od 2011. godine, uslovi studiranja se nisu pogoršavali na Univerzitetu prvenstveno zahvaljujući blokadama, protestima i drugima aktivnostima borbenih, progresivnih studenata u čijim su akcijama aktivisti Studentskog fronta uvek imali rukovodeću ulogu. SKONUS i Univerzitetski parlament je uvek imao ulogu razbijanja studentskog bunta i nemira. Oni tu ulogu imaju i danas. SKONUS i Univerzitetski parlament smatraju da je najveći problem obrazovanja u Srbiji što Bolonjska deklaracija nije primenjena u potpunosti. Iz toga se jasno vidi da su oni na strani komercijalizacije obrazovanja, jer je ova deklaracija ta koja znanje pretvara u robu, svodi studije na nivo kursa i ima za cilj da onemogući ogromnoj većini da se obrazuje. Najapsurdnija situacija je ta da SKONUS i Univerzitetski parlament neće da protestuju u vremenu predizborne kampanje, kako ih ne bi koja politička opcija iskoristila. Studenti jako dobro znaju da na vodećim funkcijama u ovim organizacijama sede predstavnici buržoaskih partija (SNS, SPS, DS, DSS...) i da je njihov jedini zadatak da ne izvode studente na ulicu, pogotovu u jeku predizborne kampanje, kada su i sami zauzeti predizbornom kampanjom predstavljajući buržoaske partije kao njihova omladina.

Studentski front zahteva od Senata UB da momentalno obustavi povećanje školarina. Studentski front će u narednom periodu, kao što je to radio i do sada, voditi antibolonjsku kamanju – za besplatno i javno finasirano obrazovanje! Studentski front se zalaže za novi zakon o visokom obrazovanju, koji će omogućiti svakom pojedincu da se obrazuje! Studentski front će se zalagati za reformu studentskog predstavljanja, odnosno zalagaće se za delegatski sistem studentskih predstavnika koji će biti birani javno na zborovima studenata i isto tako smenjivi u slučaju zloupotrebe svoga položaja. Studentski front se zalaže za momentalno ukidanje Studentskog parlamenta, koji predstavlja nelegitimne studentske predstavnike koji se „biraju“ na namštenim izborima. SKONUS-a samoproklamovane organizacije koja sebe predstavlja da se bori za materijalne interese studenata, kao i zabranu fašisoidnih studentskih organizacija, kojima vlasti dozvoljavaju da vršljaju po našim fakultetima!

Znanje nije roba! Studenti, a ne klijenti!

Sekretarijat Studentskog fronta, Beograd 05. 03. 2014.

Нема коментара:

Постави коментар