недеља, 11. новембар 2012.

O INICIJATIVI ZA FORMIRANJE STUDENTSKOG SINDIKATA


Studentski front podržava inicijativu za stvaranje studentskog sindikata. Kao osnovni razlog naše podrške navodimo neophodnost organizacionog upotpunjavanja studentskog pokreta na nivou čitave zemlje. Sistem protiv koga se današnji studentski pokret bori je do najsitnijih detalja organizovan, stoga, kako bi izašli iz te borbe kao pobednici, mi jedini izlaz vidimo u maksimalno organizovanoj borbi studenata i pravljenju savezništva sa ostalim progresivnim elemtima u društvu. Taj savez je nužan, jer je studentsko pitanje samo jedna od kapljica u moru problema sa kojima se današnje drustvo suočava i ono bez podrške ostalih organizovanih, borbenih činioca društva ne može izvojevati pobedu. To savezništvo prvenstveno vidimo u podršci radnika, seljaka, penzionera, poštene inteligencije, kao i svih onih elemenata koji su zajedno sa nama, tj. njihovom decom, žrtve kapitalističkog varvarstva.
Studentski sindikat za nas, takođe, predstavlja organizaciju koja će biti spremna da se suprostavi kako buržoaskim studenskim organizacijama, tako i histerčnoj i neartikulisanoj borbi tzv. neformalnih studenskih organizacija koje su u prethodnim godinama nastajale kao reakcija na buržoaske studenske organizacije, a svojom dezorganizacijom su samo pogoršavali interese ogromne većine studenata. Studenski front podržava stvaranje sindikata u kom svoju neodgovornost pojedinci neće moći da kriju iza kolektivne odgovornosti, kao što je to donekle bio slučaj na blokadi Filozofskog i Filološkog fakulteta, organizaciju koja će imati zvanično članstvo, izdefinisan statut, program, kao i cilj za koji se bori. Sindikat će voditi svakodnevnu organizovanu borbu, za vreme ispita, odmora, voditi borbu u bibliotekama, na hodnicima... Ideja o formiranju sindikata studenata je ideja o kreiranju sindikata koji će jasno reći NE Bolonjskoj deklaraciji i daljoj komercijalizaciji obrazovanja. Zadatak Bolonjske deklaracije je već odavno razgolićen. Glavni cilj „Bolonjske reforme“ se, kao što smo videli, sastoji u dodatnom pljačkanju studenata i njihovih roditelja, uz zadatak stvaranja što više usko specijalizovanih kadrova, koji će jedni drugima obarati cenu rada i time uvećavati okean armije nezaposlenih. Pored pljačkanaja i osiromašenja, njena uloga je da deci iz radničkih i seljačkih porodica, kao i poštene inteligencije faktički onemogući školovanje.
Aktivisti Studentskog fronta, kao i do sada, stajaće u prvim linijama borbe. Skupa sa ostalim progresivnim studentima, od sada i kroz formu studenskog sindikata vodićemo beskompromisnu borbu do konačne pobede, do korenite socijalne transformacije!

Studentski front,
Beograd,
25. mart 2012

Нема коментара:

Постави коментар