недеља, 11. новембар 2012.

STUDENTI A NE KLIJENTI - STOP ŠKOLARINAMA!

            Poštovane kolege i koleginice,

                    Studentski front (SF) vam  najsrdačnije čestita početak studiranja. Na žalost, sve ono za šta se svojom mukotrpnom borbom izborio progresivni studentski pokret  u Srbiji  uništeno je nakon kapitalističke restauracije. Zbog toga se vaše studiranje, kao i studiranje nas vaših starijih kolega, odvija u uslovima nerevnopravnosti i diskriminacije sa kojima se nisu suočavali naši roditelji koji su studirali u socijalizmu gde za sticanje znanja nije bio bitan novac kakav je sada slučaj u buržoaskoj državi.
                   Kapitalistički režim, čiji jaram trpimo ne samo mi studenti već i svi građani Srbije ukinuo je sva civilizacijska studentska prava ostvarena u socijalističkom periodu izgradnje naše zemlje. Upravo zbog toga osnovni cilj borbe Studentskog fronta je:
- Besplatno i svima dostupno studiranje. Buržoaske vlasti propagiraju da je studiranje privilegija a mi na tu demagogiju odgovaramo da je to osnovno ljudsko pravo koje nikom ne sme biti uskraćeno. Dosadašnja praksa je pokazala da buržoaska politika prema studentskom pitanju ne vodi ka “omogućavanju školovanja onima koji zaista žele da uče” kao tvrdi režim već flagrantno kršenje prava svakog pojedinca na obrazovanje i forsiranje sistema koji favorizuje bogate u odnosu na siromašne. Država je dužna da iz budžeta obezbedi sredstva za besplatno studiranje za sve umesto što katastrofalnom politikom omogućava stranoj i domaćoj buržoaziji da ostvaruje basnoslovne profite. To je razlog što nema novca za naše školovanje i to je politika kojoj mi studenti moramo da se suprotstavimo iz egzistencijalnih razloga.
- Iako ne prihvata bilo kakve školarine, već se zalaže za besplatno studiranje, Studentski front podržava svaki studentski zahtev za smanjenje školarina i uvek se svrstava uz sve studentske borbe koje za cilj imaju da što veći broj studenata “bude na budžetu”. Svako izboreno smanjenje školarina predstavlja važan korak u našem konačnom cilju a to je potpuno besplatno školovanje.
- Studentski front se izričito protivi reakcionarnoj “Bolonjskoj deklaraciji” koja svojim retrogradnim odredbama dodatno ugrožava akademske građane. “Bolonjska deklaracija” onemogućava studiranje deci pripadnika radničke klase a takođe napada osnovne civilizacijske vrednosti kao što je opšte obrazovanje potrebno svakom pojedincu, zamenjujući ga konceptom uskostručnog obrazovanja usmerenog ka eksploatatorskim potrebama krupnog kapitala.
- Studentski front se zalaže za ukidanje privatnih fakulteta. Buržoaska vlast teroriše naše roditelje koji jedva sastavljaju kraj sa krajem i ne dozvoljava im da žive od svog rada. Sa druge strane, kapitalistička klasa višak vrednosti koji stvara proletarijat grabi za sebe i tako stečenim novcem sebi omogućava mnogobrojne privilegije, između ostalog i lagodno studiranje njihove dece na prestižnim privatnim fakultetima. Privatni fakulteti predstavljaju osnovni koncept kapitalističke dogme da je znanje roba koja se kupuje. Takav anticivilizacijski i profiterski stav Studentski front odbacuje sa indignacijom i ponavlja da narodu niko ne može i ne sme da uskrati pravo na obrazovanja, uključujući tu i visoko školstvo. Sve institucije koje dovode do privilegovanog položaja tokom studiranja, poput privatnih fakulteta moraju biti ukinute.
Da bi ostvarili svoja prava studenti moraju da se bore. Svi vi koji plaćate bestidno visoke školarine treba da dignete svoj glas protiv te nepravde. I vi kolege koji ste “na budžetu” već sutra možete da se nađete zbog toga što “novca u budžetu nema” među onima koji će plaćati basnoslovne sume da bi se školovali. Stoga, sve vas koji ne žele da vam se uzurpira pravo na školovanje i sve vas koji ne žele da trpe nepravdu i neravnopravnost uz parolu “Studenti a ne klijenti” pozivamo da se priključite Studentskom frontu i borbi za autentične interese studentskog pokreta u Srbiji.
Beograd,
1.oktobar 2012. godine


LETAK DELJEN NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U BEOGRADU:

 

Нема коментара:

Постави коментар