уторак, 27. новембар 2012.

UPRAVA FILOZOFSKOG AGENTURA CIONIZMA

Drage koleginice i kolege, drugarice i drugovi,
danas, 27. novembra, uprava na čelu sa dekanom Filozofskog fakulteta u Beogradu donela je odluku da zabrani tribinu „Palestina juče-danas-sutra...“ koja je trebalo da se održi 28. novembra u amfiteatru Filozofskog s početkom u 20 časova u organizaciji Studentskog fronta (SF) uz učešće Palestinskog ambasadora Mohameda K.M. Nabahana. Ova tribina je bila zamišljena kao prilika da se studenti Filozofskog fakulteta, kao i domaća javnost uopšte, upoznaju s uslovima u kojima žive i studiraju njihove palestinske kolege pod cionističkom okupacijom i agresijom posebno intenziviranom tokom skorašnjih događanja u oblasti Gaze. Kako je saopšteno našim aktivistima, a studetnima Filozofskog fakulteta, uprava njihvog fakulteta im je prenela da ne odobrava, tj zabranjuje održavanje takve tribine usled „tehničkih razloga“, neprecizirajući o kakvim se tehničkim razlozima radi (iako su studenti i aktivisti SF insistirali da im to bude saopšteno) kao i zbog „delikatne političke situacije“. Po pitanju tehničkih razloga pouzdano je utvrđeno da u tom periodu (20 časova) nisu najavljena nikakva predavanja niti postoje bilo kakve druge tehničke prepreke da se u amfitetaru održi najavljena tribina, a po pitanju delikatne političke situacije napominjemo da je delikatnih političkih tema, poput evroatlanskih integracija, nedavne tribine o predsedničkim izborima u SAD, strategije razvoja civilnog sektora i tome slično, a uz često učešće ambasadora raznih zemalja na Filozofskom bilo i do sada.
Razlog zabrane održavanja tribine ne treba tražiti u delikatnoj političkoj situaciji, već u nedostaku političke volje od strane onih koji gospodare fakultetom na isti načina kao i gazde, šefovi i njihove birokratske zakrpe u preduzećima. Pored toga što ova zabrana predstavlja eklatantan primer kršenja univerzitetske studentske autonomije, mi ovom prilikom želimo da izrazimo posebno žaljenje svim studentima, čistačicama, ostalom osoblju, naučnim radnicima i saradnicima zaposlenim i angažovanim na različite načine na Filozofskom fakultetu koji odlukom onih koji vladaju ovom institucijom takođe neće biti u prilici da posete ovo značajno predavanje. Čin zabrane tribine od strane buržoaske, samim time proimperijalističke fakultetske uprave, ne predstavlja potpuno iznenađenje i ne izaziva u nama nevericu. Svesni smo da su pod delikatnom političkom situacijom oni podrazumevali situaciju nevezanu za razvoj dešavanja u oblasti Gaze, već za delikatne okolnosti u kojima bi se sami oni našli kada bi se održala tribina na kojoj bi se iznela objektivna i istinita činjenična situacija vezana za genocidnu imperijalističku politiku prema narodu Palestine.
Na ideju da organizujemo tribinu sa ovakvom tematikom došli smo vođeni osnovnim načelima postojanja i rada našeg fronta, a to je borba za besplatno obrazovanje. Smatramo da ta borba ne sme predstavljati izolovan front borbe za socijalne zahteve, tj da je nemoguće izboriti se za besplatno obrazovanje bez savezništva sa ostalim ugroženim socijalnim elementima i njihovom borbom. Pitanje teškog položaja najširih socijalnih slojeva naše zemlje, pa otud dakle i studenata, neshvatljivo je bez sagledavanja globalnih društveno-ekonomskih odnosa i razvoja. Zato pitanje Palestine, koje je jedno od najesencijalnijih kada se promatra divljači i rušilački karakter imperijalističkog varvarstva, predstvlja u potpunosti relevantnu temu studentske tribine. Svakako da usled najnovijih mučnih zbivanja u oblasti Gaze tribina o ovom pitanju ima i jedan plemeniti i solidarni karakter, što predstavlja svest kakvu bi posebno maldi ljudi, a studenti to jesu, trebalo da razvijaju.
Mi od tribine ne oustajemo i uskoro ćemo odabrati novu lokaciju na kojoj će ona biti realizovana. Do tada pozivamo sve zainteresovane za ovu tribinu da nam se pridruže na protestu protiv UPRAVE FILOZOFSKOG koja u punom smislu predstvlja AGENTURU CIONIZMA. Ptotest će se održati na Platou ispred Filozofskog fakulteta u sredu 28. novembra u 14 časova.

Studentski front
Beograd,
27. novembar 2012.god.

Нема коментара:

Постави коментар