понедељак, 22. април 2013.

POZDRAVNA PORUKA STUDENTSKOJ ORGANIZACIJI MAS POVODOM ZNAČAJNOG IZBORNOG USPEHA NA STUDENTSKIM IZBORIMA U GRČKOJ



Prošle nedelje u Grčkoj su održani studentski izbori na kojima je naša sestrinska organizacija Studenski militantni front (MAS) koju podržava Komunistička omladina Grčke (KNE) osvtarila značajan uspeh i iskorak u odnosu na prethodne izbore. Na tehničkim obrazovnim institutima lista koju su predložili MAS-KNE je osvojila 18.4% glasova, dok je na univerzitetima osvojila 16.6% glasova. Ovaj izborni uspeh odražava rasploženje progresivnih studenata u Grčkoj predvođenih komunistima, ali i uopšte omladine koja se u zemlji teško pogođenoj krizom kapitalizma regrupiše u novi i moćniji front koji ne želi više da podleže manipulacijama oportunističkih opcija čija je osnovna svrha ulepšavanje i spašavanje sistema kapitalističkog varvarstva. U prilog tome ide činjenica da je studentska lista koju je predložila oportunistička i socijaldemoktratska SYRIZA osvojila samo 2% glasova na tehničkim obrazovnim institutima i 6.5% glasova na univerzitetima. Time su komunisti u Grčkoj potvrdili svoju avangardnu poziciju među progresivnim i levo orijentisanim studentima. Za razliku od Srbije u kojoj su već poodavno studentski parlamenti diskreditovani kao institucije u kojima se odvija studentska borba, u aktivnosti i rad studentskih parlamenata u Grčkoj uključena je većina studenata. Studentski parlamenti u Grčkoj predstavljaju govornice s kojih je moguće poslati moćne poruke važne za studentsko organizovanje i borbu. Ta činjenica još više doprinosi važnosti i značaju uspeha grčkih studenata komunista i predstvalja važan podstrek i za našu borbu u Srbiji.
U nastavku pročitajte tekst pozdravne poruke koju smo uputili na adrese MAS i KNE:

Drage drugarice i drugovi,
želimo da vam prenesemo iskrene čestitke povodom značajnog uspeha na održanim studentskim izborima na grčkim univerzitetima. Značajne pobede progresivnih studenata u zemlji koja predstavlja u datom istorijskom trenutku simbol katastrofalnih posledica krize kapitalizma, koje se na jasan način ogledaju na primeru brutalnih napada na prava omladine, predstavljaju veliku nadu i podstrek svim progresivnim studentima, kao i omladini generalno.
Sigurni smo da će se pozitivna iskustva dosadašnje saradnje naše dve organizacije produžiti i u periodu koji je pred nama, u cilju internacionalne solidarnosti, nužnog oružja u borbi za  prvazilaženja kapitalističkog vararstva koje je zajednički i osnovni neprijatelj budućnosti mladih ljudi.
Studentski front,
Beograd,
22.04.2013

Нема коментара:

Постави коментар