уторак, 23. април 2013.

Suština koja se krije iza lažnog patriotizma



Studentski front smatra da je stav grupe studenata sa Beogradskog Univerziteta koji su se priključili protesnoj šetnji koju je organizovala Deomkratska stranka Srbije povodom odluke o faktičkom priznavanju Kosova i Metohije od strane proimperijalitičke, marionetske vlasti u Beogradu krajnje licemren i štetan. Iza našeg stava stoje argumentovane činjenice koje ćemo izneti u narednim rečenicama, o samoj istorijskoj ulozi DSS-a u procesu komrecijalizacije obrazovanja i njihovih marionetskih studentskih grupacija koje su, kako u prošlosti, tako i u sadašnjisti bile usmerene protiv interesa ogromne većine studenata.

Demokratska stranka Srbije je odigrala ključnu ulogu u kontrarevolucionarnom petooktobarskom puču. Njen kandidat na izborima dr Vojislav Koštunica, sadašnji presednik ove stranke, došao je na vlast na krilima udarne pesnice imerijalizma NATO pakta koji je zločinačkom agresijom uništavao našu domomovinu, hladnokrvno ubijajući nevine žrtve, bombardujući škole, bolnice, fabrike… sve u ostvarivanju interesa krupnog kapitala. Zaostavština socijalističke izgranje koja je preživela u 90-im godinama, nakon dolaska miljenika imperijalizma na vlast u Srbiji počinje da se rasprodaje. Tadašnja Jugoslavija krupnim korakom hita ka zagrljaju imperijalizma, ulazi u paravnske NATO organizacije kao što je Partnerstvo za mir, otpočinje pregovore za ulazak naše zemlje u tamnicu naroda Evropsku uniju, uništava domaći finasijski sektor, prihvatajući uslove MMF-a, otpočinje rapsrodaju fabirka, rudnih bogastava…Takva politika je imala za cilj pljačkanje naših roditelja i onih građana koji su stvarali bogastvo i živeli od svoga rada.

Takva politika se legalizuje novim Ustavom, a jedan od protagonista je upravo DSS, koji se i danas poziva na njega. Ovaj ustav pod plaštom da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Srbije, legalizuje pljačku koja je izvršena u procesu privatizacije, jer po uzoru na ustave zemalja članice Evropske unije donosi odrednicu o neprikosnovenosti private svojine.

Obrazovanje kao sastavni deo društva nikako nije moglo izbeći sudbinu privatizacije. Proces potpune komercijalizacije obrazovanja otpočinje sa potpisivanjem Bolonjske deklaracije. Glavni cilj ovog dokumenta je pretvaranje znanja u robu, obesmišljavanje samog gradiva, svodivši studje na kurseve. Ovaj dokument potpisuje Vlada na čijem čelu je Vojislav Koštunica i počinje sa njenom primenom koja je usmerena prema deci čiji su roditelji brutalno opljačkani u procesu privatizacije, odnosno studentima koji potiču iz siromašnih porodica.

Grupa studenata koja je podržala Demokratsku stranku Srbije godinama stoji u prvim borbenim redovima suprostavljajući se progresivnim studentima. Lider ove grupacije, Nenad Uzelac godinama je stajao na čelu protesta koji su za cilj imali da smire opravdani gnev studenata koji se stvarao zbog politike državnog vrha koja je bila usmerena protiv siromašnih studeanata. Mrvice koje su unapred bile dogovorene sa vlastodršcima, ova persona koju je sistem postavljao da se “bori za interese” studenata, prihvatao ih je, želeći da stvori lažnu sliku kao borca za studentska prava. On je bio jedan od onih, koji su hteli da stvore predstavu među običnim studentima kako je glavni problem u obrazovanju u Srbiji to što nije u potpunosti primenjena Bolonjska deklaracija, a ne da je problem u samoj deklaraciji koja pretvara znanje u robu, čije cilj kao i svakoj drugoj robi kupovina, a ne obrazovanje! Stavljao se na raspolaganje buržoaske Vlade u trnucima blokada fakulteta i učestovao je u kampanji koja je imala za cilj da diskredituje u medijima progresivne studente. Protesti na čijem čelu bio Nenad Uzelac su uvek imali karnevalski karakter, koji se na kraju pretvarao u defetistički vid “borbe” kao što je spavanje ispred Ministarstav prosvete i štrajk glađu, a rezultati takve borbe su se manifestovali u sve očajnijim uslovima studiranja iz godine u godinu.

Studentski front uvek ističe da je protiv bilo kakve sektaške politike, ističeući neophodnost stvaranja širokog fronta sa masama. Otvoreni smo za saradnju sa svim onim organizacijama koje žele boljitak u našem društvu. To se odnosi između ostalog i na antiimperijalističku borbu, jer politika imperijalizma itekako utiče na studentsko pitanje. Ali mi ne možemo ići u borbu ruku pod ruku sa onima koji su se već jednom prodali imperijalizmu. Mi se ne možemo boriti u istom frontu sa onima čija politika je učestovala u rasprodaji zemlje. Mi se ne možemo boriti sa onima koji su na talasima NATO pakta došli na vlast. Mi se ne možemo borti sa onim studentskim organizacijama čija politika se zalaže za primenu Bolonjske deklaracije koja je u sklopu politike krupnog kapitala.

Iz svega navedenog jasno se vidi da se iza DSS-a i njihovih prirepaka na Beogradskom Univerzitetu krije politika lažnog patriotizma. Mi smo naveli samo neke argumente, a naravno ima ih još sijaset zbog čega mi ovaku politiku ne podržavamo, jer je ona pokazala u praksi da se bori protiv interesa većine građana Srbije. DSS danas želi da spere ljagu sa svog imena, ali njegova istorijska uloga je ta da je bio na čelu snaga koje su bile finasirane od strane krupnog kapitala, koji je odigrao presudnu ulogu u razbijanju Jugoslavije, a taj proces se danas nastavlja preko južne srpske pokrajine. Njihovi prirepci na Beogradskom Univerzitetu su uvek bili jedni od najglasnijih zagovornika komercijalizacije obrazovanja, tako da pod vidom lažnog patriotizma ne mogu izbeći odgovornost koju imaju u privatizaciji obrazovanja.

Stoga, Studentski front poziva sve studente u Srbiji, kako one u Beogradu, tako one i u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu... da se bore u zajedničkoj borbi protiv komercijalizacije obrazovanja i dalje primene Bolonjske deklaracije. Da odbace lažne patriotske organizacije iza čije prakse se kriju inetresi domaćeg i stranog krupnog kapitala, da se sa istinskim patriotskim i progresivnim organizacijama uključe u borbu protiv NATO okupacije. Studentski front poziva studente sa Kosova i Metohije, kako Srbe, tako i Albance, kao i sve ostale nacionalnosti da se uključe u zajedničku borbu protiv imperijalizma i dalje komercijalizacije obrazovanja. Mi ćemo i u buduće voditi borbu koja će se zasnivati na iskrenom patriotizmu i internacionalističkoj solidarnosti. Borbu koja je svakodnevna. Borbu koja je usmerena protiv komercijalizacije obrazovanja. Borbu koja se vodi protiv imperijalizma. Borbu čiji je cilj socijalna transformacija društva!
Nato ubice, napolje iz srbij!
Znanje nije roba!
Studenti, a ne klijenti!
23. 04. 2013.

1 коментар: