петак, 17. мај 2013.

BLOKADA REKTORATA USPEŠNO SPROVEDENA


Studetski front (SF) s ponosom ocenjuje da je blokada Rektorata Univerziteta u Beogradu, koju su sproveli progresivni studenti i u kojoj su učestvovali i njegovi aktivisti, važna pobeda u borbi za obnovu civilizacijske tekovine stečene u vreme socijalističke izgradnje naše domovine, besplatnog studiranja.
Pripadnici Studentskog fronta su zajedno sa drugim progresivnim studentima Univerziteta u Beogradu juče 16. maja 2013. godine oko 16 sati blokirali zgradu Rektorata u znak protesta protiv povećanja školarina. Protest upozorenja je okončan danas u 12 sati konferencijom za novinare na kojoj je nasutpio i drug Aleksandar Đenić, aktivista Studentskog fronta. On je istakao da studenti u protestu zahtevaju od Rektorata Univerziteta u Beogradu povlačenje odluke o poskupljenju školarina i momentalno smanjivanje istih. Takođe, studenti od Ministarstva prosvete i Vlade Srbije traže donošenje odluke o javnom finansiranom, odnosno o potpuno besplatnom studiranju.

Studentski front poziva sve studente da se priključe zajedničkoj borbi, koja treba da spreči buržoaske univerzitetske vlasti da podignu školarine kako su ranije i najavili. Međutim, progresivni studentski pokret ne može i neće da se zadovolji samo eventualnim povlačenjem odluke o poskupljenju školarina. Studentski front ističe da studenti kao svoj minimalni cilj treba da istaknu i zahtev za smanjenjem enormnih školarina a maksimalni, krajnji cilj, treba da bude javno finansirano, odnosno besplatno školstvo za sve, koje je u potpunosti moguće samo ostvariti uz socijalnu tranformaciju društva u kojoj će studenti, kao i čitavo društvo biti potpuno oslobođeni razlike između fizičkog i umnog rada, odnosno podele čoveka, koja je karakteristična za kapitalistički sistem.

Jedna od faza u našoj pravednoj borbi za studentski progres treba da bude i ukidanje reakcionarne „Bolonjske deklaracije“ koja ima za cilj da demotiviše decu iz radničkih porodica da se fakultetski obrazuju. U tom smislu Studentski front ponosno i prkosno ističe svoju parolu „Ne Bolonja već Havana, obrazovanje svima“. 

Studentski front poziva sve koleginice i kolege da uzmu učešće na sledećem studentskom protestu čiji će zahtev prema Rektoratu Univerziteta biti stopiranje odluke o povećanju školarina, a prema Vladi Srbije i resornom ministarstvu uvođenje besplatnog studiranja za sve, a koji će se održati u četvrtak 23.maja 2013. godine. 

Pripadnici Studentskog fronta će i dalje biti u prvim borbenim redovima studentskih borbi pod svojim transparentom „Studenti a ne klijenti!. Studentski front poziva sve progresivne organizacije i pojedince da podrže studentsku borbu protiv školarina i za besplatno obrazovanje.

Znanje nije roba!
Studenti a ne klijenti!
Dole školarine!
Za besplatno studiranje!

Studentski front
Beograd

Нема коментара:

Постави коментар