четвртак, 23. мај 2013.

Protest protiv povećanja školarina ostvario značajan uspeh



Studentski front (SF) ocenjuje da je protest studenata ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu održan juče 23.maja 2013. godine protiv povećanja školarina na fakultetima i za besplatno studiranje bio izuzetno uspešan. 

Jučerašnji protest, kao i blokada Rektorata, izvedena 16.maja 2013. godine su pokazali da je pokret za studentska prava napredovao i ojačao, odnosno da su protestne akcije daleko zrelije i učinkovitije nego što je to bilo ranije. “Studentsko proleće 2013 godine”, kako je nazvan naš protest, je  jasno pokazalo da kada je reč o progresivnim studentskim zahtevima više nema ni tračka dileme, osnovni zahtev svih narednih protesta će biti zahtev za besplatno, odnosno javno finansirano obrazovanje. Studentski front izražava posebno zadovoljstvo što je protest ispred Rektorata i zahtev “Studentskog proleća 2013. godine” protiv povećanja školarina usmeren ka univerzitetskim vlastima i za uvođenje besplatnog školstva usmeren prema Vladi Srbije, podržan od strane Udruženih sindikata Srbije “Sloga” čiji je generalni sekretar Milena Jocić govorila na protestu i solidarisal se sa studentskom borbom. Studentski front je uvek isticao potrebu ujedinjenja studenata i radnika u borbi za ostvarenje njihovih osnovnih prava, kao i to da nema uspešne studentske borbe bez stvaranja šireg socijalnog fronta predvođenog radničkom klasom koji jedino može izvesti transformaciju društva u pozitivnom smeru kako za radnike tako i za studente. U tom smislu SF ocenjuje kao izuzetno važnu činjenicu jučerašnje prisustvo "Sloge" na studentskom protestu, kao vesnika budućih još koordinisanijih i masovnijih zajedničkih radničko-studentskih nastupa.

Na jučerašnjem protestu članovi Studentskog fronta bili su u prvim borbenim redovima protesta. Nosili su transparent “Studenti a ne klijenti” i skandirali parole “Danas gori Španija, danas gori Grčka, goreće i Srbija samo nek se krčka”, “Budžeta nema, biće problema”, “Bando buržujska” i “Studenti, radnici”. Ovoga puta pripadnici SF nisu nosili svoju parolu “Ne Bolonja već Havana, obrazovanje svima” i poster studentskog heroja, komuniste Žarka Marinovića. Razlog je taj što je na Plenumu “Studentskog proleća 2013. godine” ( kome je sticajem okolnosti prisustvovao samo jedan član Studentskog fronta) većina prisutnih donela odluku da se te parole ne nose, pri tome ne navodeći racionalne razloge za takav stav. Zbog toga je tako izrečen stav potpuno neprihvatljiv za Studentski front. Ipak, iz razloga da na protestu ne dođe do podele učesnika povodom tog pitanja, što bi bilo dočekano radosno od strane predstavnika buržoaskih univerzitetskih vlasti, aktivisti SF su, teška srca, doneli odluku da se na skupu ne pojave sa svojim uobičajenim parolama. Studentski front nije sektaška organizacija, i to je dokazao na delu, a takođe nije želeo da obezvredi celokupnu delatnost svojih aktivista bez kojih “Studentsko proleće 2013 godine” bez lažne skromnosti možemo da kažemo ne bi bilo realizovano u bilo kom obliku. 

Međutim, Studentski front koristi ovu priliku da zvanično obelodani celokupnoj studentskoj progresivnoj javnosti da je odustajanje od nošenja parole “Ne Bolonja već Havana, obrazovanje svima” i postera Žarka Marinovića prvi i jedini kompromis, učinjen po tom pitanju. Na svim narednim protestima aktivisti Studentskog fronta će nositi te transparente i sve druge koje odluče da nose. Kada je reč o simbolima i transparentima Studentski front odsad zadržava pravo svoje autonomije, što znači da to koje će transparente nositi na progresivnim studentskim skupovima je njegova unutrašnja stvar i da ti transparenti neće biti predmet bilo kakve polemike ili glasanja ni na studentskim plenumima ni “zborovima”. Odnosno, bilo kakve odluke plenuma ili “zbora” po tom ili bilo kom drugom pitanju iz domena organizacione delatnosti Studentskog fronta neće biti prihvaćene niti sprovedene od strane naše organizacije. Mi smo i dalje spremni na partnerski i drugarski odnos sa svim progresivnim studentskim grupama i pojedincima. Mi smo na delu pokazali da nismo sektaši. Ali isto kako mi poštujemo druge progresivne studentske grupe i pojedince, istom merom će te grupe i pojedinci morati da nam odgovore. Verujemo da su drugovi koji su bili protiv nošenja navedenih parola imali dobru nameru ali nisu bili u pravu. Žarko Marinović je bio studentski borac i antifašista i svako ko u budućnosti pod bilo kojim obrazloženjem istupi protiv njega od strane Studentskog fronta će biti tretiran kao neko kome ideja studenske borbe i antifašizma objektivno nije bliska. Takođe, svako onaj ko ne priznaje da je studentski život u Havani primer kakvom treba težiti će biti tretiran kao neko kome ideja besplatnog studiranja objektivno nije bliska.  
Pored toga, Studentski front će nastaviti da radi na svom organizacionom jačanju i stvaranju svestudentske borbene organizacije. Studentski front duboko veruje u ideju direktno-demokratskog odlučivanja koja će, shodno principima dijalektičkog materijalizma, biti ostvarena u besklasnom komunističkom društvu. U kapitalističkom društvu u kome danas živimo nemoguće je razviti “direktno-demokratski princip borbe na fakultetima” što su dosad pokazali svi progresivni studentski protesti i stoga je jedini mogući način za ostvarenje svih naših ciljeva, a prvenstveno besplatnog studiranja, stvaranje hijerarhijski ustrojene studentske organizacije koja će imati svoje izabrane predstavnike sa mandatom i odgovornošču da ispunjavaju zahteve studentskih masa. Ta svestudentska organizacija će istovremeno biti nedvojivi i integralni deo, kompaktna celima sa tim istim studentskim masama. U svojoj borbi za besplatno studiranje, Studentski front će koristiti sve legalne metode borbe i sve institucije za koje smatra da mogu da poboljšaju studentski život i omoguće popularizaciju progresivnih studentskih ideja i stavova.

Studentski front
Beograd,
24.maj 2013. godine



Нема коментара:

Постави коментар